FORMENTA LYSMASTER

Et miljøvennlig valg - bygget for å vare

 

 

 

Formenta ble grunnlagt i 1972 av Olle og Inga Nyholm i Värnamo, og drives i dag av tredje generasjons Nyholm. Kvalitetstenkning, nøyaktighet og Smålandsk arbeidsvilje har alltid vært en selvsagt del av bedriftens identitet. Formenta produserer betydelige produkter for krevende utemiljøer: et innovativt design, med gjennomtenkte detaljer- som varer i generasjoner.

Akkurat som selskapet.

Formenta spesialiserer seg på produksjon av lysstolper i glassfiberarmert kompositt - dette gir et materiale med ekstrem lav vekt: en lystolpe på 4 meter veier kun 11kg. Formentas glassfiberkomposittstolper gir derfor en vektreduksjon på opptil 70 % sammenlignet med tradisjonelle stålstolper. Dette gir en minimal installasjonstid, og reduserer transportkostnader betraktelig. 


Lystolpene har samtidig en veldig lang levetid - estimert levetid er rundt 80 år, selv om materialet i seg selv varer ennå lengre.  
Formentas unike materialsammensetning har også den egenskapen at det ikke ruster, og er upåvirket av vær og fuktighet, som er høyt verdsatt fra et miljø, sikkerhet og vedlikeholdssynspunkt

 

 

Farger og mønstre
Arkitekter og designere har store fordeler med Formentas mangfoldige
designmuligheter: stolpene kommer i ca 200 forskjellige farger fra
RAL-skala og kan også designes med eget mønster. Stolpene er 100% fargeekte, og har et UV-stabilisert gelcoatlag, som fungerer som en beskyttende, estetisk tiltalende
overflatelag.

 

En trygg løsning.
Formentas produkter er utviklet for krevende forhold på offentlig områder, hvor sikkerhet er viktig. Glassfiberarmert polyester som ikke leder strøm.
Luken har en spesialutviklet konstruksjon og er derfor ekstremt slagfast og seig uansett klima og vær.
Formentas lysstolper er klassifisert som urokkelige iom at de ikke kollisjonstestet. Kollisjon med komposittpost er imidlertid ikke på langt nær så sterk som ubøyelige stolper i andre materialer

 

 

 

 

Formentas unike materialsammensetning har også den egenskapen at det ikke ruster, og er upåvirket av vær og fuktighet, som er høyt verdsatt fra et miljø, sikkerhet og
vedlikeholdssynspunkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et klimasmart valg 

Produksjonen skjer i henhold til Formentas kvalitet og miljøstyringssystem og den europeiske standarden EN 40-7:2002 ved fabrikken i Värnamo, og skjer helt uten vannutslipp. Dette er en viktig forskjell sammenlignet med produksjon av stolper i andre materialer som aluminium eller stål. I tillegg brukes bare nødvendig brøkdel av elektrisitet i produksjonen av glassfiberarmerte polyesterprodukter. Og fordi elektrisitet betyr økt miljøbelastning, bruker Formenta kun strøm fra miljømerket vannkraft eller vindkraft.

Den lave vekten på stolpene sammenliknet med tradisjonelle alternativer,  gir miljøgevinster på transport av råvarer og ferdige produkter. Og siden polyestermaterialer ikke avgir tungmetaller, er spredning av forurensninger til luft, land- og vannsystemer nesten ikke-eksisterende, selv fra et langsiktig perspektiv. Ved bruk av stål og aluminiumsstenger, er det en pågående metallutslipp.