Restaurantbelysning

Restaurantbelysning


Belysning av en restaurant har mer implikasjoner enn kun å skape den rette atmosfæren i lokalet: riktig belysning på en restaurant kan direkte oversettes til restaurantens bunnlinje, fordi det øker tiden - og dermed også mengden mat og drikke - som en gjest oppholder seg i restauranten.

Her er våre løsningsforlag til (bruksområdet)

Dette er en kort beskrivende tekst til de aktuelle forslagene

1. Dette er en heading

Dette er en subheading

Dette er en beskrivende tekst for det aktuelle forslaget. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

Her er armaturene vi har brukt på dette forslaget (klikk for å redigere html):

Undersøkelser viser at så mange som 72% av gjestene i en restaurant forlater stedet tidligere enn de forventet på grunn av dårlig lyssering. På den annen side så sa 74% av resopodentene at de ble lenger fordi lyssettingen gjorde at de følte seg mer avslappet og komfortable. (Wansink, Ittersum 2012)

 I tillegg så spiller belysningen enn betydelig rolle i selve matopplevelsen: det sies at mat først nytes med øynene; det er  derfor viktig at belysningen får frem det beste i rettene tog fremhever farger, ferskhet og detaljer, på en måte som gir gjesten den beste opplevelsen av den. 

Derfor bør belysningen i en restaurant benyttes strategisk for å maksimenere profitt: for både for å gi gjestene en god opplevelse, og sikre god nok arbeidsbelysning for restaurantens ansatte. 

Matopplevelse og fargetemperatur

Fargetemperaturen kan brukes strategisk for å tilpasses til stemningen og aktiviteten i restauranten, og på den måten å maksimerer profitt:

- 2250K: har en lys rosa hvit farge laget for å etterlikne lyset man får ved å dimme vanlige lyspærer, hvor lyset progressivt blir varmere og rødere jo mer det dimmes. Denne fargetemperaturen gir en varm, romantisk atmosfære, og vil spesielt får rødt kjøtt til å se ekstra appetittelig ut, så dette er et godt valg i en romantisk restaurant, som serverer mye rødt kjøtt det er fordelaktig å få spesielt godt frem.

- 2700K: har en gylden varm hvit farge, laget for å etterlikne lyset i en vanlig lyspære uten dimming. 2700K lager en varm, inviterende atmosfære uten det rødaktige skjæret i lyset.

- 2850 - 3000K: har et rent hvitt lys laget for å etterlikne lyset i halogenpærer uten dimming. Lyset fra hallogen pærer er hvitere og mer energisk enn vanlige lyspærer,  så dette er et godt alternatiiv til restauranter hvor man vil skape en livlig og aktiv atmosfære for gjestene, og er dessuten spesielt god på å få frem sterke farger, feks farger og teksturer i fersk frukt og grønt.  

- 3500- 4100K: har et kjølig kaldt og hvitere lys en halogenpærer, og gir en svær aktiv og livlig atmosfære. Dette er derfor et godt alternativ i fast-food restauranter, og spisesteder  hvor lønnsomheten avhenger av et høyt antall kunder og hurtighet på servering. Fargetemperatur på 3500-4100K vil også få spesielt godt frem farger og teksturer i fisk og hvitt kjøtt. 

Trenger du hjelp til lysprosjektering?

CTA korresponderende tilbudside (TAG)

72%

Andel av respodenter som opplyser at de har forlatt en restaurant tidligere enn forventet grunnet dårlig belysning. 

STERKERE LYS = SUNNERE MAT? 

Visste du at belysning har en påvirkning på hvilke type mat vi velger? 

En studie fra 2017 valgte gjestene på restaurant det sunnere matutvalget på menyen, i høy belysning versus lav belysning, antageligvis fordi vi blir mer selvbevisste i sterkere lys. 

1500-3000lm/kvm2

Anbefalt lysnivå for funksjonellt lys per kvadratmeter

Lysnivå generelt bør ligge på rundt 1500lm pr kvm2, mens rundt 3000lm er et funksjonelt lysnivå ved bord og spiseplasser

Belysnings soner

Planlegg belysningen etter soner i lokalet

Ulike deler av lokalet viil kreve ulik belysning: kjøkken vikl kreve et annet type belysningsnivå enn spisesal og buffet. Korresponderrende lysstyring kan også deles inn for å autimatisere og effektivisere prosessen. 

Hvilke type lysstyring bør du velge på spisesteder og i restauranter? 

Funksjonalitet over estetikk

Lysstyring for restauranter: Automatisk justering av lyset til ulike tider på døgnet. 

Lysnivået i restauranten bør tilpasses til ulike typer måltider og ulike typer aktiviteter: frokostservering krever gjerne et høyere lysnivå som etterlikner dagslys og gir gjestene mulighet til feks å lese avisen, moderate lysnivåer ved lunsjservering, mens middagsservering gjerne har en varmere og mer dempet attmosfære.

Tillegg kommer funksjonellt lys for rydding og vedlikehold før eller etter stengetid.

Et  automatisk lysstyringsystem vil ikunne automatiserer denne posessen på en effekttiv og økonomisk måte. 

 

Her legger man inn lysstyringsprodukter for det aktuelle området

 

Mirabel Restaurant& Bar

Kreativ bruk av dekorative LED-striper skaper
en spennende atmosfære
 

 

 

 

Link til content

Les også (her kan man legge inn artikler, saker el. som også er aktuelle til bruksområdet) 

Dette er heading til CTA nr 2

Last ned (nedlastbart materiale) her.

Link til nedlasting (TAG)