Kunstig intelligens i lysstyring


Kunstig intelligens møter lysstyring

Kunstig intelligens dukker opp som en evolusjonær kraft i nesten alle bransjer, og viser potensialet til å endre eksisterende prosesser radikalt. Lysstyring er intet unntak!

Rollen til AI i belysning. 

Belysningsindustrien bruker ofte nye teknikker innen lysdesign og lysstyring. Betydelige transformative endringer innen sektoren inkluderer utviklingen av lyspæren og introduksjonen av inter-nettverksbelysningskomponenter som implementerer protokoller som DALI.


I sammenheng med lysstyringssystemer er omfanget for å bruke AI spennende bredt, og påvirker de ulike stadiene som er involvert i lysets livssyklus, som design, installasjon, igangkjøring og konfigurasjon.


For eksempel kan et selvlærende nettverk av belysningskomponenter kommunisere og sette opp seg selv uten å kreve menneskelig inngripen på samme måte som autokommisjoneringssystemer som brukes i IT-bransjen. Dette nettverket vil redusere tiden det tar å ta i bruk nye lysinstallasjoner.


Ved å observere og måle innemiljøet, kan et AI-basert belysningssystem optimalisere og justere lysparametrene i henhold til dette for å påvirke brukeropplevelsen og velvære.

AI-belysning kan være til nytte for mange.

Nytten til et slikt system er ikke begrenset til sluttbrukere eller leietakere, men omfatter også andre interessenter som bygningseiere og anleggsledere.


Et datadrevet nettverk av lyskomponenter genererer kontinuerlig data som samles inn og lagres på en sentralisert server. AI-algoritmer kan kjøre ved kildekomponenten, for eksempel en sensor, for desentraliserte sanntidsbeslutninger, eller på en server for å ta sentraliserte beslutninger.


Videre gjelder de innsamlede dataene andre bygningsstyringssystemer (BMS) som oppvarming, ventilasjon og luftkondisjonering (HVAC), eller tilgangsstyring.

AI-belysning og personvern.

Til tross for alle fordelene er AI-teknologi generelt sett ikke uten sine mangler.


Kameraer utvidet med AI kan oppdage nøyaktig belegg og bevegelser i et rom eller rom, men den visuelle feeden vil kreve streng overholdelse av personvernlover. En annen betydelig utfordring er den begrensede menneskelige forståelsen av AI, som også hindrer hastigheten på adopsjon.


Heldigvis, fordi kunstig intelligent belysning vanligvis fungerer med PIR-bevegelsesdeteksjonssensorer, er det svært få bekymringer rundt personvern. Mange virksomheter bruker kunstig intelligente belysningssystemer som en velprøvd og pålitelig løsning for å forbedre brukeropplevelsen, komforten og produktiviteten, samtidig som de oppnår konkrete energi- og kostnadsbesparelser.