Tromsøbadet
Funksjonell lysstyring og LED-belysning i verdens nordligste basseng
Med en kostnad på nesten én milliard kroner, ble Tromsøbadet bygget med fokus på energieffektivitet og miljøfokus. Målet var å oppnå BREEAM-klassifiseringsnivået "Excellent", og materialvalgene ble gjort med tanke på å motstå rust og korrosjon, på linje med offshorekonstruksjoner.
Installatør: Aspak
Lysdesign:
Byggeår: 2015-19
Tromsøbadet - som forøvrig er verdens nordligste badeanlegg - er plassert på Templarheimen, Tromsøs største og viktigste markaareal. I det mer enn 13800 kvadratkilometer store badeanlegget, som rommer både 50-metersbasseng med stupanlegg, velværebad, familiebad, terapibad og utebassenger såvel som innendørs klatreanlegg - har stedsgitte naturelementer som fjellformer, is, snø og en direkte kontakt med den unike nordlige naturen, vært en hovedinspirasjon i arkitekturen i bygget.
Vekt på universiell utforming
Det åpne badet, gir åpenheten på hovednivået både kontakt med naturen utenfra, og utsikt ti l det storslagne naturen innenfra. Man kan svømme ut gjennom fasaden til et eget utebad som er åpent hele året, lyssatt med RGBW-armaturer under vann som skaper en flott atmosfære, sommer som vinter. Der kan de badende svømme ut og se på landskapet og blant annet nordlyset.
Denne tanken er videreført også i både utformingen av belysningsplanen og lyssrtyringen i bygget. Belysningen i seg selv er planlagt i henhold til NS-EN12464-1 og NS-EN12193 for idrettsbelysning i svømmebassengene og klatrehallen.
Vektleggingen av samspillet mellom lys, lysfarge, overflater samt ubehagsblending og gode kontraster på overflater er tydelig her. Ingen lyspunkter i bygget er plassert tilfeldig eller mangler lysberegninger for å støtte lyskvaliteten eller den totale opplevelsen. En god visuell veiledning skal gjøre det enkelt å finne frem og ivareta alle brukere.
Lysdesigner baserer seg på linjeføring og underbygging av byggets arkitektur, i samhandling med fokusertbasert belysning. Det tar også med seg noe av konseptet ute med direktebelysning fra master uten blendende punkter inn.
Bruk av kontinuerlige lyslinjer gjennom hele bygget er et viktig element. Det mest fremtredende er lyslinjen som er montert mellom glassfasaden og betongskiven som går hele veien rundt bygget, ca 290 meter til.
Energieeffektivitet
Siden badeanlegg i seg selv kan være en energisluker, og med tanke på Tromsøbadets høye krav til nettopp energieffektivitet, ble elektronikk og lysstyring planlagt allerede på designstadiet av bygget.
Det svært korrosive miljøet i slike anlegg, kombinert med BREEAM- klassifiseringens høye standarder til energiforvaltning, gjorde at det er det er lagt stor vekt på høy kvalitet både på armaturhus, LED-chip, elektronikk og styring: Helvar DALIs ble valgt som styresystem, da DALI er et av de få systemene, som enkelt gir mulighet for detaljert styring av hver enkelt lampe og sensor/bryterpanel.
Helvar DALI gjør det også mulig å programmere hver enkelt lampe i hele bygget via DALI etter brukermønster, der det feks I områder med store vindusflater styrer lyset også etter tilstedeværelse og tid, justert i forhold til dagslystilskudd, for nettopp å spare energi og utnytte tilgjengelig naturlig lys. Vi har også søkt etter høy fargegjengivelse for å sikre at huden ser naturlig ut når det kunstige lyset er dominerende.