Velvære


Velvære med Humancentric belysning

Belysningen i rom der vi jobber, lærer og slapper av må finjusteres til våre behov. Humancentric belysning kan stilles inn for å imitere naturlig dagslys, noe som betyr at belysningen fungerer i harmoni med kroppens naturlige døgnrytmer. Personer som observerer humancentric belysning drar nytte av forbedret humør, produktivitet og konsentrasjon¹ og rapporterer vanligvis reduserte helseproblemer på arbeidsplassen som belastning på øynene og hodepine.
Vi forstår hvilken innvirkning lys har på vår velvære og funksjonalitet, så det er en av våre hovedhensyn når vi designer smarte lyskontroller og armaturkomponenter.

Hva er Humancentric belysning?

Vi mennesker har vi utviklet oss over mange år med en enkelt dagslyskilde – solen. De siste årene har vi tilpasset oss til å tilbringe nesten 90 % av tiden vår innendørs ⁵. Denne livsstilsendringen betyr at vi vanligvis bruker mindre tid i naturlig lys, så dette har en enorm innvirkning på døgnrytmene våre. Døgnrytmen er vår naturlige kroppsklokke – den er ansvarlig for vår daglige søvn-våkne-rutine. Denne rytmen er sterkt avhengig av mengden lys som når øynene våre.


Fast belysning er unaturlig, fordi tradisjonell belysning ikke er laget for å støtte vår velvære. Den mangler evnen til å justere lysnivåene. Moderne og menneskesentriske lyskontroller tilbyr imidlertid dynamiske lysfunksjoner, inkludert lysstyrkekontroll og fargetemperaturkontroll (DALI Type 8). Ved å inkorporere disse dynamiske funksjonene på et kontor, skole eller sykehus, emulerer et menneskesentrisk belysningssystem mer nøyaktig naturlig lys, og støtter derfor døgnrytmene til alle som bruker rommet.

Fordelene med humancentric belysning

STØRRE VELVÆRE

Casestudien «Living Lab» i London viste at etter å ha vært utsatt for Humancentric belysning i fire uker, var brukerne «38 % mer rolige, avslappede, tilbakelente og veltilpassede».³

SØVN AV BEDRE KVALITET

Humancentric belysning er bevist å direkte positivt korrelere med varigheten, kvaliteten og tidspunktet for søvnmønstre ²

ØKT PRODUKTIVITET

Humancentric belysning som gir større visuell komfort har blitt knyttet til opplevd produktivitetsøkning på tvers av ulike arbeidsområder, inkludert kontorer, varehus og skoler ³ ⁴

Humancentric belysning på arbeidsplassen

Når belysning har betydelig innvirkning på vår generelle følelse av velvære, er det fornuftig å investere i medarbeiderne dine.

For mange av oss kan kontoret noen ganger føles som et andre hjem...

De fleste av oss som noen gang har jobbet på et kontor har også opplevd dårlig kontorbelysning fra første hånd. Dårlig belysning har en negativ innvirkning på humøret vårt, vår ytelse og vårt generelle velvære. Det resulterer til og med i øyebelastning, tretthet og hodepine.
Studier rapporterer at døgnbelysning har vist seg å ha en positiv innvirkning på humør, produktivitet og motivasjon. I en fersk studie utført av Staples UK sa 80 % av respondentene at det var viktig for dem å ha god belysning på et kontor, og 32 % av folk rapporterte at de ville vært mer fornøyde på jobben hvis de hadde bedre belysning på kontoret .

Se våre kontorløsninger

I ethvert læringsmiljø er konsentrasjon nøkkelen.

Det er mye lettere for elever (og lærere!) å være våkne og fokuserte hvis de jobber i et miljø som er ergonomisk utformet. For eksempel, ved å starte dagen med lysere, kjøligere hvitt lys kan du gi energi til en klasse og stimulere til aktivitet. Men ved å dempe til et varmere hvitt lys senere på ettermiddagen, er det mulig å oppmuntre til mer avslappede diskusjoner og slappe av for dagen. Ved å lage finjusterte døgnbelysningsprofiler gjennom et Humancentric belysningssystem, er det til syvende og sist mulig å påvirke produktiviteten og ytelsen til elevene.

Se våre undervisningsløsninger

Belysning som støtter deg når du virkelig trenger det.

Humancentric belysning er vanlig i helsetjenester som sykehus og omsorgsboliger. Studier har vist at det er sammenheng mellom menneskesentrisk belysning og økt aktivitetsnivå, samt reduksjon i restitusjonstider som følge av dynamisk belysning.
På demensavdelinger har menneskesentrisk belysning vist seg å forårsake en 41 % reduksjon i roping, uro og gråt ⁷, mens regulert fargetemperatur i generelle helseinstitusjoner kan fremme stabile søvnmønstre, som igjen har en positiv innvirkning på oppholdets lengde – og fargetemperaturkontroll kan forbedre de visuelle arbeidsforholdene for leger og sykepleiere.

Se våre Helseløsninger

Hvor ellers er vår velvære viktig?

Vel, overalt! Enten du jobber på et lager, et hotell, et utsalgssted, en flyplass, et museum eller et cruiseskip, reagerer øynene dine fortsatt på lys. Døgnlys kan bidra til å skape en naturlig atmosfære på hotellrommene, og oppmuntre til en god natts søvn for gjestene. Det har vist seg å ha en fordelaktig effekt på nattarbeidere i varehus av samme grunn ⁸. Faktisk har noen flyplasser til og med introdusert førsteklasses salonger for døgnbelysning for å dempe effekten av jetlag og gi reisende energi...

Våre belysningsløsninger for velvære

Imagine Router Løsning

Forestill deg uendelige muligheter

Med Imagine Router Solution kan du designe tilpasset, tilkoblet lysstyring for kontoret ditt. Perfekt for et møtelokale, en hel etasje eller et helt bygg. Imagine integreres med BMS-systemer, og tilbyr utrolig verdi gjennom en rekke skalerbarhet, fleksibilitet, effektivitet og velværefordeler.

Se Imagine løsningene

Tunable white drivere

Velg din fargetemperatur!

Tunable White er muligheten til å stille inn lysfargetemperatur eller fullfarge. Fargetemperaturen måles i Kelvin (K), og varierer fra 1000 (varmest) til 10.000 (kaldest). Vår iC-serie med Tunable White-drivere er perfekte for kablede og trådløse prosjekter, noe som betyr at de passer til en rekke armaturdesigner. Flimmerfri amplitudedimming bidrar også til å støtte visuell komfort for bruk. Hele porteføljen tilbyr enorme utgangsstrømalternativer og brede dynamiske områder.

Se alle tunable White drivere

Light over Time™

Humancentric belysningsprogramvare

Light over Time er en innovasjon i Helvars Human Centric Lighting-serie, Intelligent Colour eller 'iC'. Denne intuitive programvaren har et verktøy for oppretting av grafiske lysprofiler for dynamiske Tunable White-løsninger, som enkelt kan tilpasses for å passe en rekke applikasjoner – noe som gjør det mulig for lysdesignere å lage perfekt avstemte Light over Time-profiler tilpasset spesifikke prosjektmiljøer.

Les mer

Tunable White løsninger

Tunable White kontroll på telefon og nettbrett

Med RoomSet-appen på Android-nettbrett kan du kontrollere Tunable White med enten DALI-drivere eller Freedom iC-driveren. Ved å konfigurere de trådløse veggpanelene og ActiveTune-innstillingene kan du enkelt administrere fargetemperaturer.

Se RoomSet

Hva er WELL-byggestandarden?

International WELL Building Institute™ (IWBI™) leder den globale bevegelsen for å forvandle bygninger og samfunn på måter som hjelper mennesker til å trives. IWBI skapte den universelt anerkjente WELL Building Standard – et ledende globalt vurderingssystem som utelukkende fokuserer på måtene bygninger, og alt i dem, kan forbedre komforten og generelt forbedre helse og velvære, og setter en standard for optimal bygningsytelse.


WELL V2-standarden har 10 målekonsepter, som hver har en rekke forutsetninger og optimaliseringer. Plasser tildeles poeng basert på antall oppnådde konsepter, med vellykkede sertifiseringer tildelt deltakere som oppfyller kriteriene for bronse, sølv, gull og platina.

De ti konseptene til WELL V2 © 2020 International WELL Building Institute pbc. AlI

Les mer om WELL-standarden